Save yourself **time** and effort and use this add time calculator to **automate mundane tasks related to time addition**. Have you been asked to calculate your hours and minutes worked? The time addition calculator will do this for you. You can enter up to 20 values in 16 different units!

Read on to learn how to use the time addition calculator and how to add time by yourself.

If you need to add time to date, count the days between dates, then check out the rest of our time calculators like:

- Subtract time calculator;
- Time calculator; and
- Date calculator.

## How to use the add time calculator?

The add time calculator is pretty intuitive. To add up time:

Choose the time unit in the first field. If you want to input hours and/or minutes and seconds, leave the default unit and enter the value. For example, if you want to enter "1 h 50 min", you don't have to change the unit. Simply leave the seconds part empty.

Repeat step 1 for all your time values. The new rows will appear as you fill in the last row. You can do the "time addition" on a maximum of 20 values.

Remember, you can add up time with different units! For example, you can have "55 min" in the first field of the

**add time calculator**and "3 h 23 min" in the second one.Choose the units of the time addition result. You can change it anytime and use the calculator as a time unit converter.

Note, if you want to go back to the default units, click `reset defaults`

below the add time calculator.

## How to add time without the time addition calculator?

First, you need to **know the relationships between different units of time and how to convert between them**. Let's list them:

`1 year = 365 days`

;`1 leap year = 366 days`

;(In the calculators, a year is the averaged number of days - 365.25.)

`1 month = 28 days`

if it's February (29 if in a leap year);`1 month = 30 days`

if it's September, April, June, or November;`1 month = 31 days`

if it's January, March, May, July, August, October, or December;(In our calculators, month = 30.44 days, which is the average across all months.)

`1 week = 7 days`

;`1 day = 24 hours`

;`1 hour = 60 minutes`

;`1 minute = 60 seconds`

; and`1 second = 1000 milliseconds`

.

Adding time is like adding other numbers. Just remember that some units, like seconds, need 60 (instead of 100) to upgrade into a bigger unit.

Let's start with adding time values that involve just one unit.

But if you ever feel the need to convert between different units of time use our time unit converter.

## Add days, add minutes, add up time

Adding time that involves one unit is no rocket science. You need to add all the values and possibly change the unit to a more convenient one. Let's go through some examples.

**Add days**

Let's say you want to find the days left until your birthday. Today is 11.12.2020, and you'll celebrate it on 3.03.2021. Let's go month by month and count days.

December has 31 days. It's the 11

^{th}, so this month, you'll have to wait`31 - 11 = 20`

days (not counting 11.12).You'll wait for the whole of January and February. January has 31 days, and February has 28 days. We can add days straightaway:

`31 + 28 = 59`

.Your birthday is on the 3rd of March, so we have two days left.

Let's add days from steps 1-3:

`20 + 59 + 2 = 81`

. There are 81 days left until your birthday.

**Add minutes**

You have a couple of tasks to do and want to know how long they will take you. You have to do the laundry (15 minutes), study English for tomorrow's test (45 minutes), and adjust your desk height (15 minutes). To add time together:

Add all the values:

`15 + 45 + 15 = 75`

.The result may be more intuitive if you convert it. There are 60 minutes in an hour, so:

`75 / 60 = 1 R 15`

,where "R" stands for the "remainder". The final result is, therefore:

`75 min = 1 h 15 min`

OMNI's hours and minutes calculator helps you calculate your payroll hours and how to add hours and minutes. It would be fun to check it out since you are already interested in adding time.

## Let's add time together

**Calculate hours and minutes worked**

You want to calculate hours and minutes worked this week: 5 h 30 min, 6 h 15 min, 4 h 45 min, 5 h 55 min, 7 h 35 min. How to add up time in this case?

- Add time together - minutes to minutes, hours to hours, and seconds to seconds:

`hours = 5 h + 6 h + 4 h + 5 h + 7 h = 27 h`

`minutes = 30 min + 15 min + 45 min + 55 min + 35 min = 180 min`

- Convert, where possible:

`minutes = 180 min = 3 h`

- Add the converted values:

`27 h + 3 h = 30 h`

It's handy to know how to add time by yourself, but calculating hours and minutes worked is pretty tedious, so you can just take advantage of the blessings of automation and use the calculator ðŸ™‚.

## FAQ

### How do I add hours and minutes?

Let's learn how to add hours and minutes with this example: Let's add 3 hours and 37 minutes and 2 hours and 44 minutes.

- Start by adding the minutes.
`37 + 44 = 81 minutes`

. - As you know, 1 hour is equal to 60 minutes. Convert the result to hours and minutes.
`81 minutes = 1 hour 21 minutes`

. - Add the hours together:
`3 + 2 = 5 hours`

. - Add both calculation:
`5 hours + 1 hour 21 minutes = 6 hours 21 minutes`

. - Here you go! Use a similar method for other time addition calculations!

### What is 30 minutes after 9:45?

**10:15** How did we calculate that?

- Between 9:45 and 10:00, there are 15 minutes. We have 15 more minutes left.
- If you add 15 minutes to 10:00, you get 10:15.
- And that's it! Remember, there are 60 minutes in an hour!

### How many hours are between 8 am and 5 pm?

**9 hours.** How to add time from morning to afternoon?

- Take noon as a reference.
- From 8 am till noon, it's
**4 hours**. - From noon till 5 pm, it's
**5 hours**. - Add these times - 4 plus 5 equals
**9 hours**.

### How to add up the hours I worked?

To calculate the hours you've worked:

- Start with the minutes - add them all together. To find full hours, divide by sixty, and take the integer. Save the remainder as additional minutes.
- To calculate the hours, just add them together. Don't forget to add the hours that you calculated from the minutes.
- The result is:
- The number of hours calculated in point 2, and
- The number of minutes, which is the remainder from point 1.